HTML

Messianizmus

Olvasnivaló mindazoknak, akik fölnéznek Lionel Messire.

Friss topikok

  • Seňorita Szöszi: @luli10: Ó, nagyon köszönjük! :) Nem véletlenül van kint a te weblapod sem nálunk. Szerint is lá... (2011.07.21. 21:10) Nyílt levél, nyitott kérdések
  • Lionel85: Ebbe én is belegondoltam a napokban, pontosan az utolsó mondat utolsó részénél. Azaz, ha egyszer M... (2011.07.11. 19:41) Cry for me, Argentina!
  • Lionel85: Így van! Steaket kell enni ilyenkor. :D (2011.06.26. 08:58) 24
  • Seňorita Szöszi: @Lionel85: És reméljük utána is nagy lesz a jókedv. :) (2011.06.13. 19:58) Az edzőtáborból jelentjük
  • Lionel85: Örülök, hogy hosszú idő után született meg újra egy poszt, egy remek interjú. Gratula hozzá! (2011.05.24. 19:11) Messi felfedi titkait

2010.12.06. 21:08 Csöncsön

Ötödnap

Osasuna-Barcelona, 2010. december 4. Öt nappal vagyunk a diadalmas és Barcelona-történeti jelentőségű El Clásico után. A légiirányítók sztrájkot jelentettek be Spanyolországban. Megbénul az ország légi közlekedése. Megy a Barca Pamplonába? Nem megy? Ha megy, mikor? Hogyan? Mikor lesz a meccs? Szombaton, ahogy a tervekben van? Vasárnap? Másfél hét múlva? Minden bizonytalan, terjednek az egymásnak ellentmondó információk. Szombaton délután ilyen helyzetben indul neki az útnak a Barca - vonattal. Vonattal Zaragozáig, onnan busszal Pamplonába. Káosz mindenütt. A kishitűbb szurkolók a mi lesz így? kérdés miatt szoronganak.

Messi? Ramos ordenáré belépője nyomán kisebb sérülést szedett össze. Minden adott egy jókora égéshez. Az ellenfél hónapok óta veretlen saját pályáján. A kárörvendő hangokat már előre halljuk. Ennyit ért a Clásico, a Madrid máris visszaelőzött.

Úgy is indul a meccs. A védelem feltűnően bizonytalan. Valdés értelmetlenül előre szaladgál, ellenfélnek rúgja a labdát, Pedro tizit hoz össze, a bíró segít. De ez így sehogyan sem lesz jó. A csapat még nincs fejben ott. Érthető persze; minden érthető, csak a megértésért nem járnak pontok. Húsz perc után lehetne már 2-0 is. Oda.

Ez volt Messi Pedrónak tálalt leheletfinom gólpasszának az előzménye.

Túldramatizáljuk? Nem pusztán arról volt szó, hogy a jobbik csapat némi bizonytalankodás után szépen lassan érvényesítette erőfölényét?

De. Utólag persze már erről van szó. Az erőfölény-érvényesítéshez azonban kellett az, hogy Messi fejben tökéletesen koncentrált, kontrollált, egészséges, életerős, precíz és friss legyen. A fociban olyan a támadás, mint Tolsztoj regényének első mondatában a házasság: millióféleképpen elrontható, de legtöbbször csak egyetlen helyes megoldása létezik. A jó támadások mind hasonlóak egymáshoz... mármint abban, hogy góllal végződnek. Leo egy nehéznek induló meccs 26. percében megtalálta az utat a gólhoz, és ezzel ráhelyezte sínjére a csapat vonatát.

Ez a kontrolláltság öt nappal a MECCS és pár órával egy föltehetően roppant nyugtalan utazás után bámulatos. Nem görcsölt, nem lőtte égbe a labdát, nem adta hosszan, nem bonyolódott fölösleges cselezésbe, nem rúgta bele a védőbe. Megtalálta A megoldást, és kivitelezte.

Nem jövünk most statisztikákkal (lehetne). Legyen elég ez a mozzanat. Ez mond el mindent. A győzelem utána már valóban rutinmunka volt, melyet álomból fölébresztve is hozni kell. (A következő két gól és a kiharcolt 11-es is az volt. Mármint természetesen Messi szintjén.)

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://messianizmus.blog.hu/api/trackback/id/tr82498021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lionel85 2010.12.07. 12:20:14

Nekem is eszembe jutott előzetesen, hogy mennyiben vetheti vissza a csapat teljesítményét ez a hercehurca az utazással kapcsolatban. Szerencsére ez nem ment a győzelmünk rovására, de a meccs elején még így is bizonytalankodtunk. Aztán jött Messi és eldöntötte a meccset. Talán új gólsorozatot nyit ezzel?

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2010.12.07. 13:26:53

:)

A clásico minden tekintetben kivételes volt, ezért javaslom, tekintsük úgy, mintha a Messi-blog gólsorozat töretlenül folytatódik.
süti beállítások módosítása