HTML

Messianizmus

Olvasnivaló mindazoknak, akik fölnéznek Lionel Messire.

Friss topikok

  • Seňorita Szöszi: @luli10: Ó, nagyon köszönjük! :) Nem véletlenül van kint a te weblapod sem nálunk. Szerint is lá... (2011.07.21. 21:10) Nyílt levél, nyitott kérdések
  • Lionel85: Ebbe én is belegondoltam a napokban, pontosan az utolsó mondat utolsó részénél. Azaz, ha egyszer M... (2011.07.11. 19:41) Cry for me, Argentina!
  • Lionel85: Így van! Steaket kell enni ilyenkor. :D (2011.06.26. 08:58) 24
  • Seňorita Szöszi: @Lionel85: És reméljük utána is nagy lesz a jókedv. :) (2011.06.13. 19:58) Az edzőtáborból jelentjük
  • Lionel85: Örülök, hogy hosszú idő után született meg újra egy poszt, egy remek interjú. Gratula hozzá! (2011.05.24. 19:11) Messi felfedi titkait

2010.11.30. 11:21 Seňorita Szöszi

El Kalapáló

Megszakadt ugyan Messinek az a kiváló sorozata, hogy blogunk fennállása óta minden meccsen gólt lőtt, de az eredmények tükrében ezt csöppet sem bánjuk. 5-0 a clásicón Barcelonának minden várakozásunkat túlszárnyalta.

Az előző poszt kérdésére - Van-e Mourinho átok? - most már egyértelmű a válasz. A Barcára nézve nincs. Messi viszont nem tudott továbbra sem gólt lőni a portugál éppen aktuális csapatának. Sőt! De erről majd később.

Láttuk viszont, hogy a Mourinho-féle agresszió nem tett jót a Real Madrid játékosainak, hovatovább idegroncsot csinált belőlük a túlpörgetett pszichikai hadviselés. A Real nem csupán gólok tekintetében veszített tegnap, de a presztizsét is megtépázta a vereség. Nemcsak arra a nevezetesen nagy pofájukra estek, hanem bizony sportszerűtlenségüket is bizonyították.

A Barcelona pedig egyre viccesebb cicázással húzta ki a talajt legnagyobb riválisa alól. A játék végére Sergio Ramosnál végleg elszakadt a cérna, először Messit rúgta föl durván, majd bevágott egyet Puyolnak is. Az ütés - és az indulat - erejét, mélységét jól leírja, hogy a sziklaszilárd védő elesett. Persze hátrabukfencével rájátszott kicsit, de az is nyilvánvaló, hogy a balhorog megtántorította.

Bár Ramos az utolsó utáni percben ezzel "ügyesen" kiállíttatta magát, a meccs legsötétebb pillanata az volt, amikor a tegnap teljesen hasznavehetetlen Cristiano Ronaldo frusztráltságát - pedig akkor még csak két góllal vezetett a Barca - Pep Guardiolán, a katalán edzőn vezette le. A BKV-sofőrnek öltözött menedzser szokás szerint a pálya szélén ácsorgott, a felé pattanó labdát visszadobta a pályára, ekkor Cé taszított rajta egyet.
A tegnapi meccsen pontosan kirajzolódott Cé ellenszenves arcéle: az elején még közönség-vidító figurázással hívta föl magára a figyelmet, aztán számos eltúlzott gesztussal fejezte ki, mennyire igazságtalan, hogy a Barca védekezni merészel, végül a már említett incidens Guardiolával. Ezek után, ahogy a Madrid helyzete egyre romlott, Cé igyekezett láthatatlanná válni. Nem volt sem hatékony, sem túl szép, amit a Real védői a második félidőben bemutattak, de ők legalább melóztak. Ronaldo viszont nem akart ebben az egyre kínosabb játékban részt venni, a csapat nem számított már, a küzdelem sem.

Messi viszont a másik irányban haladt. A meccs legelején volt egy csodálatos lövése, amely sajnos azonban épp nem ment be. Utána eltűnt a mezőnyben, és semmi sem úgy alakult, ahogy kis zsenink szerette volna. Persze Mourinho ráállította a vérebeit, akik ügyessége arra mindenképpen kiterjedt, hogy a kissé ideges és türelmetlen argentin minden beindulását blokkolni tudták tisztességes módszerekkel is. Viszont az első félidő vége felé - amikor az idegek még kellően felhevült állapotban volt a Cé-Guardiola eset miatt - csúnyán faltolták. Messi nagyott esett, de felpattant, és ekkor tett valamit, ami rá nagyon nem jellemző. Színészkedett. Nem hiszem, hogy a hátráló Carvalho szánt szándékkal könyökölte arcon. És az is igaz, fájhatott a dolog az enyhén elégedetlen géniusznak. De a reakcióidő, amíg Messi rájött, ebből ki lehetne hozni valamit a csapat számára, túl hosszúra sikeredett. A játékvezető, aki a második félidőre feladta a kontroll látszatát, itt még résen volt, sárga lap lett a vége az argentinnak.
Ez egy Messi-blog, Leót továbbra is nagyon szeretjük, de ekkor nem voltunk rá büszkék.

De Leo a második félidőben megnyugtatott minket. Talán Pep szólt neki, talán magától, de felismerte, nem segít csapatán, ha ő is összekeveri a gyepet valami harmadosztályú színpaddal. Cristiano Ronaldóval ellentétben a második félidőre a csapat legalázatosabb embere lett. Az első nagy helyzeténél látszott, majd megdöglik azért, hogy gólt rúgjon ezen a meccsen is. Nem sikerült. Ekkor Leo még egy szinttel feljebb lépett. Rájött, ezen a clásicón neki nem rendelt a sors gólt, de gólpasszokat igen. Pár perc alatt két olyan passzt adott David Villának, amelyekből védhetetlen találatok születtek. Ezzel a két góllal dőlt el végleg a meccs a Barca javára. Keserűen ironikus, hogy a különösen a második átadás volt az, amit Maradona a vb-n Messitől várt: a térfélen áthúzódó, hajszálpontos, megfelelő erősségű lövést.

A frissen becserélt Jeffren gólja Bojan Krkics beadásából már csak hab volt tortán. Guardiola ugyanis az utolsó percekre beküldött néhány nem az első vonalban jegyzett játékost, hadd szokják a fiatalok a clásico levegőjét, egyúttal pihentette a gólszerzőket. Ezzel a Barcelona mindig tárgyilagos és udvarias edzője betartotta a szavát, Mourinho nagymellényes piszkálódásaira a pályán válaszolt. Azt üzente neki, akár közepes formában lévő kezdőket is pályára küldhet, még akkor sem tudja legyőzni a csapatát a királyi jelzővel illetett társaság.

A meccset Mourinho ugyanis azon a fronton vesztette el, amelyben ő a legjobb. Pszichikailag volt az ellenfél sokkal erősebb. A Barcelona szívvel-lélekkel küzdött, ami most nem csupán egy elfogult és elcsépelt minősítés, hanem a helyzet pontos leírása. Higgadtságuk, szerénységük, csapatszellemük lélektani előnyt jelentett a sztárokból összetákolt és disznóságoktól sem visszariadó madridi csapat ellen.

Fontos volt Xavi első parádés gólja, mely rögtön - és úgy tűnik, végleg - megtépázta azt a túlfejlesztett egót, amellyel a Madrid érkezett. Aztán Pedro lövése, aki a sok kritika után és ellenére újabban brillírozik.
Hiába álltak föl tankokkal a madridiak, a Barca könnyed és okos játékkal ellavírozott közöttük. Tegyük hozzá, a Barca védelme sem volt az igazi: Puyol néha lemaradt (bár volt egy remek mentése), Piqué pedig teljesen indiszponált volt tegnap.

A szív pedig a csapategységet segítette. Az, hogy a magát mindig nyugodtnak mutató, aprócska Iniesta teli torokból üvöltsön Cével, amikor az bunkó módon mesterét ellökte. Amikor a már a kispadon pihenő Xavi befut a pályára - ezzel be is gyűjt egy sárgát, pedig nincs is játékban már - mert Ramos szándékosan bántja társait. Szabálytalanság, sőt valahol amatőrség ez is, de mennyivel szebb, mint bármi, amit a Madrid tegnap este bemutatott.
A meccs után pedig a fellökött Puyol elegáns, régi vágású sportemberhez méltó nyilatkozata:

"Ami a pályán történik, az a pályán marad. Jóban vagyok Sergióval, már el is felejtettem az esetet..."

José Mourinho nagyvonalúan elimserte a vereséget. De azért azt elutasította, hogy a Barca megalázta volna a Realt. És ismételten igaza van. A Barca csak játszotta világverő játékát, a madridiak pedig saját magukat alázták meg. Mindenki tette a dolgát.

12 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://messianizmus.blog.hu/api/trackback/id/tr362483205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lionel85 2010.11.30. 21:55:24

Szép poszt, gratula hozzá! Élmény volt olvasni. :)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.11.30. 22:37:03

Hát igen, ha csak ilyen módon fog a Mourinho-átok, akkor ám legyen. :-)

És hát méltóbban nem is szakadhatott volna meg a dicsőséges góllövő sorozat(unk), mint egy 5-0-ra megnyert Clásicoval...

Lionel85 2010.12.01. 09:30:28

Sebaj, lesz még idén lehetősége Messinek, hogy gólt lőjjön a nagy mágusnak, csak tavasz lesz addigra. :D

Seňorita Szöszi 2010.12.01. 09:52:05

@Lionel85:
Köszönöm szépek! :) Főleg azért esik jól, mert ez az első meccs-összefoglalóm.

@Csöncsön:
Szerintem az eredménnyel Leo is kiegyezik.
Ahogy olvasgatom a szakértők véleményét, úgy tűnik, Guardiola összetettebb szerepkörben is kipróbálja Leót egyre többször.

Azon gondolkodtam ugyanis, meddig lehet valaki "csak" rakéta. Meddig tartható fenn Leo figyelme és motiváltsága csak azzal, hogy befut és gólt lő. Nem beszélve arról a már nem sokáig (egy-két évig) odázható generációváltásról, amely után Messi már nem lesz karrierje elején álló csodagyerek.
Érett játékos lesz, aki akkor lesz igazán nagy, ha továbbra is képes a fejlődésre. Mindenki azt várja lassan tőle, hogy legyen igazi karmester. Ha Guardiola így játszatja, hogy rá mennek, közben a legváratlanabb emberek gólokat szereznek, teljesen össze tudják zavarni az ellent. Máskor meg lehet Leo virtuóz gólvágó, de hogy mikor melyik, már csak a pályán derül ki. Ezzel el van hárítva az az aggodalom is, hogy a Barca játékát lassan kiismerik a többi csapatok.
Aztán lehet, hogy belelátok valamit az egészbe, ami nincs is.

Lionel85 2010.12.01. 21:35:07

Messi rugalmas játékos. Persze annyira azért nem, hogy Maradona gyenge taktikáját is elsajátította volna, de Peppel nagyon megértik egymást. Most új szerepkörben játszott, és pont ez az, amitől nem fog motiválatlan lenni. Neki az is örömet okoz, ha gólpasszt adhat és ez mindig ott lesz a fejében. Ha nem lő gólt, akkor éppen a társait hozza helyzetbe. Messi mindig alkalmazkodni tud az aktuális taktikához, ellenfélhez, ettől olyan jó labdarúgó. És még messze van a vége! Még mindig tud fejlődni és van is hová! Amíg lesznek tehetséges játékosok a B (és C és Juvenil A és B és stb.) csapatunkból, addig mindig lesz neki motiváció, hogy egy nagyon jó közeggel együtt játsszon. Neki a Barça az élete, egyhamar nem unja meg a trófeák halmozását. :)

katalan1 2010.12.03. 21:14:20

1. Egy dolog, ami egy kicsit mellbe vágott, mégpedig az, hogy Messi színészkedett. Carvalho elég rendesen megütötte Messit. A portugál ment oda Messihez, és könyökölt az arcába. Ne írd már azt, hogy színészkedett!!! Az első félidőben Carvalho fejberúgta a földön lévő Messit. Carvalho egy alattomos játékos.
2. Igaz gólt nem rúgott, amit sajnálok, mert megérdemelte volna.
Még rengeteg gólt fog rúgni, remélem az őszi classicón betalál. . Sajnos peches volt a gólövéssel. Az első félidőben is jól játszott, nem tűnt el. Gardiola hátrább tette messit, ami jó húzásnak tűnt.
3. Maradona támadó középpályásként játszatta. Peches volt a vb-én a góllövéssel. Nem kell Maradonát elővenni, mert nem lőtt gólt. Egyszerűen peches volt. Hihetetlen, mit védtek a kapusok, vagy kapufája volt. Valószínű, hogy hulla fáradt volt a vb-én. Jól játszott, sajnos gól nélkül. Az argentínok legjobbja volt. NE FELEJTSÜK EL HOGY MÉG CSAK 23 ÉVES.
4. Messi egyre jobb, szépen fejlődik. A motívációja addig meglesz, amíg vb-t nem nyer. Abban biztos vagyok.
5. Egy 10-es számmal rendelkező játékos legyen komplexebb.

katalan1 2010.12.03. 21:24:58

Miből gondolod, hogy ilyet várt Maradona Messitől? Honnan tudod, hogy mit várt el??? így is gólpasszokat adott a vb-én. Rengeteg gólban benne volt. Segítette a támadásokat. Nem könnyű úgy jól játszani, hogy 4-5 védő állandóan a nyakadon van. Ha jól tudom, Maradonáék a csoportkörön nem jutottak túl. Messi vezérletével túl jutottak a csoportkörön. A görögök elleni meccsen mind a két gólban benne volt. Ő adta a labdát Demichellisnek, és a második gól is neki köszönhető. kapura lőtte, de nem lett belőle gól. Pelermo berúgta.

katalan1 2010.12.03. 21:30:37

Megmondom őszíntén, hogy az argentín válogatottban sok az önző játékos. mindent egyedül akarnak megoldani. Van pár játékos, akik egyáltalán nem veszik figyelembe, hogy le kéne adni azt a labdát. Úgy érzem, hogy nem mindenkivel tud összedolgozni Messi az argentín csapatban. talán ezért is van az, hogy a Barcában más. rengeteget fejlődött a játéka a válogatottban. A vb-én láttam javulást.

Lionel85 2010.12.03. 21:50:51

Carvalho ütése és Messi hanyattesése között volt vagy fél másodperc... Ez bizony színészkedés volt, akár imádjuk Messit, akár nem, sajnos nem lehet szemellenzővel élni. A másik pedig az, hogy Maradona semmi jót nem tett a vb-n az argentin csapattal, ahogy Messivel sem. Túljutottak a csoportkörön ugyan, de ha megnézzük a nemigazán rangos ellenfeleket, ezt még Maradonával is meglépte a válogatott. Nem tudom, nézel-e válogatott meccset, mióta Batista a kapitány. Sokkalta másabb a csapat játéka és Messi is látványosan feljavult. Ez jelent valamit. Ez azt bizonyítja, hogy Maradona volt a leggyengébb láncsszem. Hogy ne lennének jól passzoló társai a válogatottban, azt pedig egyenesen visszautasítom!!!

katalan1 2010.12.03. 22:08:02

@Lionel85:

Mondjam azt, hogy szerencséje volt az argentín csapatnak Batista vezetése alatt. Nem látok különbséget. A brazilok ellen bizony szerencséjük volt a csapatnak. lavezzit meg Maradona nem játszatta, mert nem volt formában. Most formában van, így Batista betette. volt maradona alatt is csapatjáték. Egyáltalán nem volt rossz. Maradona is cserélt jól. Nemcsak egyszer volt jó a cseréje.
Azért a vb-én nem írnám gyengének az argentínok ellenfeleit. Nem olyan gyenge csapatok azok.

katalan1 2010.12.03. 22:11:15

Tele van önző játékosokkal az argentín csapat. Di María csak Higuhaínnal hajlandó összedolgozni, mással nem. Higu sem passzol. Tevez volt az, aki pobált Messivel összedolgozni. Veronnal sem tudott Messi igazán összedolgozni. Lavezzivel összedolgoztak a brazilok elleni meccsen.

katalan1 2010.12.03. 22:28:08

@Lionel85: Messi azért szépen kapott. Rosszul írtam, mert Carcalho válla volt. Talán picit rájátszott, de színészkedés? Az, azért nem.
süti beállítások módosítása