HTML

Messianizmus

Olvasnivaló mindazoknak, akik fölnéznek Lionel Messire.

Friss topikok

  • Seňorita Szöszi: @luli10: Ó, nagyon köszönjük! :) Nem véletlenül van kint a te weblapod sem nálunk. Szerint is lá... (2011.07.21. 21:10) Nyílt levél, nyitott kérdések
  • Lionel85: Ebbe én is belegondoltam a napokban, pontosan az utolsó mondat utolsó részénél. Azaz, ha egyszer M... (2011.07.11. 19:41) Cry for me, Argentina!
  • Lionel85: Így van! Steaket kell enni ilyenkor. :D (2011.06.26. 08:58) 24
  • Seňorita Szöszi: @Lionel85: És reméljük utána is nagy lesz a jókedv. :) (2011.06.13. 19:58) Az edzőtáborból jelentjük
  • Lionel85: Örülök, hogy hosszú idő után született meg újra egy poszt, egy remek interjú. Gratula hozzá! (2011.05.24. 19:11) Messi felfedi titkait

2011.03.04. 21:43 Csöncsön

Szent-e Messi?

Blogunk hagyományaitól idegen módon posztunkat ezúttal egy másik blogról, az NST-ről hozott komment ideidézésével kezdjük. Sporttárs írta a következőket Messiről:

Szerintem pont olyan most, mint mindig, cselez, helyzetbe kerül, gólt lő és meccset dönt el. Aki emellett ikont akar festeni róla a hozzá képest feslett Szűz Máriával, az hülye. Vagy Csöncsön. :))

A vita és kommentfolyam forrása az a fölvetés volt, hogy Leo az utóbbi meccsein olyasféle dolgokat mutat (helyzeteket elönzőz, leszúrja a csapattársát, vitatkozik a bíróval, felesel az edzőnek), amik az igazi Messire nem (voltak) jellemzőek.

Nos, a "pont olyan most, mint mindig" és a "kezd elkanászodni" vélemények között talán lehetséges középutat találni, és a középúton végigjárva talán az is elviselhető lesz, ha ugyanott esetleg hívőnek hívják majd az embert. Le kell szögeznünk ugyanis, hogy Messire mindig is jellemző volt a(z) (jó értelemben vett) önzés, de azt is, hogy az utóbbi hetekben Leo a szokásosnál valóban (mondjuk így) idegesebbnek látszik. Hogy ez mit jelent, és mi az oka? Katt a "tovább"-ra.

Az első állításhoz: Messi önző lenne? Nos, külön kell választani a magánembert és a futballistát. Messi mint ember példásan szerény, segítőkész, jóindulatú, nem próbál másokat elnyomni, nem igyekszik magát előtérbe tolni. Mindezt tudjuk. De a pályán is ilyen volna? Ha ilyen volna, ha nem volna harcos, ha a szabályok adta keretek között nem próbálna meg túljárni ellenfele eszén, egyetlen cselt sem tudna megcsinálni. Tisztázandó tehát egy fogalomzavar. Önző játékosnak nem a mamlasz és teszetosza játékosokat nevezzük. Hanem azt, aki csak maga akar kapuig jutni, csak magának akar minden dicsőséget, aki nem érti, hogy a futball csapatjáték. Abszurd föltevés, hogy a spanyol bajnokság aktuális gólpasszkirálya ilyen (azaz önző) játékos lenne. Mármint mint karakter. Az azonban tény, hogy nem "szent", azaz a játék adta keretek között csakis a győzelemre tör, vagyonát ott nem osztja szét a szegények között, hanem kíméletlenül kizsákmányolja őket. Igazi csúcsragadozó. A pályán.

De a másik állítás is igaz. Messire csúcsformájában éppen az a jellemző, hogy mindig az aktuális játékhelyzetnek megfelelő lehető legjobb megoldást választja. De mondjuk tízből kilencszer biztosan. Újabban ez nincsen így. Az, hogy még így is minden egyes meccsén ad gólpasszt vagy lő gólt, kivételes képességeit bizonyítja, de állításunkat nem cáfolja. Messi újabban leginkább küzdőképességével emelkedik ki a mezőnyből, és nem feltétlenül ez az, amit megszoktunk tőle.

Hogy mi ennek az oka? Semmi. Az, hogy Messi se nem gép, se nem szent. Neki is vannak magánéleti csalódásai [vannak?], ő sem mindig van jó formában, rajta is kiül a fáradtság, ha sosem cserélik le [sosem?], ő is ideges lesz, ha az idény legfontosabbnak beharangozott meccsén nem adják meg szabályos gólját [szabályos volt?], és kikap a csapat, ha nem mennek be a lövései, ha kihagy egymás után három helyzetet, és így tovább. Ilyen van.

És ha ilyen van, akkor ez van. Megszólalnak a vészharangok. Ilyen a médiaérdeklődés, ezt is kezelni kell tudni.

Például az idény egyik legnehezebb mérkőzésének 77. percében 0-0-ás állásnál egy győztes gól formájában. Tipikusan olyan módon tehát, ami szentekre nem, de világklasszis futballistákra annál inkább jellemző.

********

Bónuszként nézzük meg tehát ezt a gólt. Figyeljük meg, mennyi területe volt, ahová befuthatott, és mennyi ideje, hogy ellője azt a lasztit. Zsebkendő, pillanat: ezek a kulcsszavak.

8 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://messianizmus.blog.hu/api/trackback/id/tr782711274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Seňorita Szöszi 2011.03.07. 09:38:11

Messze nem látom ilyen rózsásnak, és főleg ilyen egyszerűnek a helyzetet.

Szerintem Leo halálosan unja az egészet. Nem a focit, azt szerintem sosem fogja unni, hanem a körülötte lévő hercehurcát.

Egy honlapon valaki összeszedte, hogy az első és a második Aranylabda közti időszakban (kb. 1 év alatt) 50 (!) különböző díjat kapott Messi. És biztosan örül minden díjnak, jól is esik, értékeli is, de egy idő után még ez is rutin lehet.

Sőt, továbbmegyek! Pont azért, mert szerény, jólelkű ember, még több terhet pakol a saját vállára. Még többet vállal a pályán, de az ő teljesítőképességének is van határa, amelyhez egyre biztosabban közeledik. Szerintem ezt látjuk. Az idegei mindenesetre már nem olyan erősek. Ez a játékán is látszik. Türelmetlen, meggondolatlan és pontatlan sokszor.

Értem én, hogy nem a világ vége, ha egyszer ellentmond Pepnek, de az is egy válságtünet. Nem is annyira Messié, hanem a Barcáé és Messié.
Talán Guardiola kicsit erőteljesebb lehetne. Tudom, hogy az a stílus, amely miatt a Barcelona sokkal szimpatikusabb, mint a Real Madrid, a szikár szakszerűségen alapszik. Egy culé nem lehet nyegle, nem lehet nyilvánosan mérges, nem színészkedhet stb. Pedig ezek is emberi érzések, és az egész csapaton látszik, hogy ennyi elvárásnak egyre kevésbé tud megfelelni egyszerre. Nemcsak Messi idegesebb, "ügyetlenebb", hanem a többiek is. Például a középpálya is indiszponált manapság.

Guardiola túlzottan a babérjain ül, azt folytatja, amit elkezdett, és tiszteletre méltó a következetessége persze. Csak a helyzet nagyot változott: a csapat fele világbajnok lett, Leo meg nem, mégis Aranylabdát kapott. A csapat nagyjai rohamosan öregszenek ki, és nem látszik a pótlásuk. Guardiola edzői színvonala abban is megmutatkozik, hogyan alkalmazkodik az új helyzethez.

Messi hiába a legjobb a világon, egy széteső csapatban, ahol mindent neki kell csinálni, mert az edző bá'-nak nem jut jobb az eszébe, ki fog égni. Még csak a pályán kívül unja a cirkuszt, de ha ez így megy tovább, ez a minden percben pengeéles játék egyre kevesebb örömöt fog okozni. Nem szeretném, ha blaugrana mezben is olyan kelletlen arccal ácsorogna a pályán, mint alsónemű-modellként. Tessék már rá vigyázni!

Lionel85 2011.03.07. 10:56:00

Ez felér egy önálló cikkel. :) De egyetértünk nagyon. A kiégés szó még nem jutott eszembe, talán kicsit drasztikus ezt kijelenteni, aztán ha jól elgondolkodik az ember rajta, lehet benne valami. Az idő adja meg a választ minderre. Ha összekapja magát nagyon gyorsan, akkor fellélegezhetünk, de ha Pep nem veszi észre, hogy nincs jó úton Leo, nagyobb baj is lehet.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2011.03.07. 14:51:02

@Seňorita Szöszi: @Lionel85:

Az élsport "kiéget". Pont azért nem lehet bírni olyan sokáig, 32-34 éves kornál sokkal tovább. Vannak játékosok, akik már 26-27 évesen kiégnek (ilyen volt Ronaldinho például).

Messit sokkal keményebb fából faragták ennél. Ez nem jelenti azt, hogy nem lesznek a karrierjében hullámvölgyek és nehezebb időszakok.

Raúlt mondanám példának, aki szintén nagyon korán került bele az őrült körforgásba, és huszonegynéhány évesen ő is átélt nehezebb időszakokat. De neki is eljöttek aztán a másod- és harmadvirágzásai.

Ezt látom Messinél is. Ha lesznek nehezebb időszakok, akkor is újra meg újra visszatér majd a helyes kerékvágásba, mert olyan karakter.

Seňorita Szöszi 2011.03.07. 21:24:15

@Lionel85:
Nekem eszembe jutott. De nem akarom az ördögöt a falra festeni, annyira nem érzem súlyosnak a helyzetet. Inkább az aggaszt, hogy senki sem kíméli Messit. És sok pihenés idén sem jut osztályrészéül. Copa America lesz, amit ráadásul meg is kéne nyerni. Egész júliusban tart majd, mire vége lesz, kezdődik az alapozás a következő Ligára...

@Csöncsön:
Bízzunk benne, hogy azért még 23 évesen nincs itt az ideje a kiégésnek. Mondjuk, ennyit kevés sportolót nyúznak, mint őt.

Lionel85 2011.03.08. 10:19:08

Azért ha megkérdi Pep, hogy lecseréljelek-e Leo fiam és ő azt mondja, hogy ne, csak nem olyan fáradt. Bár kívülről mi máshogy látjuk, ő csak érzi belülről, mikor kéne pihennie.

Seňorita Szöszi 2011.03.08. 16:18:01

@Lionel85:
Nem csupán a vita kedvéért, de én meg pont azt látom, hogy túlerőlteti magát.

Decemberben írtam, hogy valamiért rám nagyon becsületes ember benyomását teszi, és ha ő kapja az Aranylabdát, nem érzi majd igazságosnak. És mivel nemcsak nevében oroszlán, utólag akarja elérni, hogy jogos legyen a díja.
süti beállítások módosítása