HTML

Messianizmus

Olvasnivaló mindazoknak, akik fölnéznek Lionel Messire.

Friss topikok

  • Seňorita Szöszi: @luli10: Ó, nagyon köszönjük! :) Nem véletlenül van kint a te weblapod sem nálunk. Szerint is lá... (2011.07.21. 21:10) Nyílt levél, nyitott kérdések
  • Lionel85: Ebbe én is belegondoltam a napokban, pontosan az utolsó mondat utolsó részénél. Azaz, ha egyszer M... (2011.07.11. 19:41) Cry for me, Argentina!
  • Lionel85: Így van! Steaket kell enni ilyenkor. :D (2011.06.26. 08:58) 24
  • Seňorita Szöszi: @Lionel85: És reméljük utána is nagy lesz a jókedv. :) (2011.06.13. 19:58) Az edzőtáborból jelentjük
  • Lionel85: Örülök, hogy hosszú idő után született meg újra egy poszt, egy remek interjú. Gratula hozzá! (2011.05.24. 19:11) Messi felfedi titkait

2010.12.08. 15:52 Seňorita Szöszi

Az Aranylabda-dilemma

Aki a Barcelonának szurkol, most biztos elégedetten dörzsöli a tenyerét: az Aranylabda dobogóján csak Barca-játékosok állnak. Akárki is nyer, a díj marad Barcelonában.

Sőt, a dolog még fokozható! Hiszen Pep Guardiola is jelölt, szóval akár az edzői Aranylabda sem kizárt.

De vajon jót tesz-e ez a helyzet a Messinek, a Barcelonának vagy éppen a focinak?

Már ezen a blogon is folyt esélylatolgatás, amikor még a szélesebb mezőny, a huszonhármak nevei derültek ki. Csöncsön kolléga nem tippelt rosszul: mindhárom befutót a napos oldalra helyezte október végén. Nehéz dolga persze nem volt: a három jelöltből kettő világbajnok, a harmadik meg az európai foci legnagyobb fenoménja: spanyol és BL-gólkirály volt az előző szezonban.

Csakhogy Messit tavaly díjazták, és "pechjére" idén vb volt. Talán kissé szigorúak kritikusai, az viszont tény, hogy Argentína a németek ellen eltűnt a Föld színéről. Leo pedig joggal volt csalódott. Nem játszott rosszul, de erre a teljesítményre nem jár Aranylabda. Különösen nem másodszor.

Xavi már a karrierje zenitjének vége felé jár. Az egyik legkevésbé elismert focista, pedig már a 2008-as eb-n is ő volt a legjobb játékos. A legmegbízhatóbb untermann, játéka csak annak látványos, aki az egész meccset figyeli, a gólzáporos összefoglalókból többnyire kimarad.

Andrés Iniesta segítette a trónra Spanyolországot a vb-döntőben. Megbízható, kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó játékos, de sokak szerint nem játszott eleget ahhoz (sérülések miatt), hogy tehetségét elégszer demonstrálni tudja. Az olasz Gazetta dello Sport úgy tudja, ő lesz mégis a győztes 2011 januárjában.

Nem először mondom: idén nem Leónak adnám ezt a díjat.

Nemcsak a vb miatt. Félek, ez a jelölés, amely természetesen a Barcelonának, és persze futballakadémiájának, a La Masíának önmagában hatalmas elismerés, éket verhet Leo és két társa közé. Persze kiváló, önzetlen és példásan alázatosak mindhárman. Nyilván nem valami látványos, gyerekes irigykedésre gondolok, ez teljesen távol áll ezektől a játékosoktól. Hanem valami olyan tüskére, amely tudatalatt szurkálja, piszkálja az embert. Amiről nem is tudja az illető, mi bántja, csak néha érzi, valami nincs rendben. Ez egy olyan finomra hangolt gépezetben, mint a Barca jelenlegi csapata kisebb-nagyobb üzemzavarhoz vezethet.

Ráadásul Messi "ellenfelei" ugyanis idén jobbak. Xavi is, Iniesta is a spanyol bajnokságban, a BL-ben ÉS a világbajnokságon is remek volt. Az ő és egyúttal szerepkörük elismerése egyértelművé tenné: a foci jövője, hogy csapatjáték marad. A kiemelkedő egyéni teljesítmények is fontosak, Messi minimum harmadik helyével ezt is kimondták. De egy vb-s évben különösen lényeges, hogy az egyéni fődíj nem a "primadonnának" megy idén, hanem például a "karmesternek".
Xavi diadala kicsit a spanyol válogatotté is lenne, és nagyban segítené, hogy végérvényesen nyilvánvalóvá váljon: a futball jövőbeni arca spanyol legyen. Szemben a durva, buta vagy önző játékkal, mely eredményessége okán elég nagy tért hódított az elmúlt években.

Nem mintha Messit korrepetálni kellene szerénységből, valószínűleg ártana neki, ha most is ő győzne. Ahogy a vb-kudarc után is nehezen viselte, ha a legjobbnak nevezték, nem érezné talán igazságosnak. Az ő képességeiben még akár több Aranylabda is benne van, ezért azt kívánom neki, olyankor kapja a következőt, amikor ő maga is 100%-osnak érzi a teljesítményét. Márpedig ez csak a vb-arannyal a zsebében lehetséges.

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://messianizmus.blog.hu/api/trackback/id/tr152502200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lionel85 2010.12.08. 20:10:07

Tény, hogy nem Leo a legesélyesebb a díjra, de azzal nem értek egyet, ha mégis ő kapná, akkor Xaviban vagy Iniben tüske maradna. Olyan közeg van Barcelonában, akkor bajtársiasság, hogy ezek a fiúk őszintén tudnak örülni egymás sikereinek is. Xavi nyilatkozta minap, hogy ez az Aranylabda a Barça érdeme. A CSAPATÉ. Mindhárman megérdemelnék, mindhárman megdolgoztak érte, de mindhárom játékosnak mást jelentene ez a trófea.

pontilyen 2010.12.10. 20:14:15

@Lionel85:

Szerintem se maradna tüske, de talán Szöszi sem így értette. Én inkább úgy fogalmaznék: hiányérzet.

Bennem legalábbis biztosan maradna hiányérzet (nem tüske), ha Xavi nem nyerne aranylabdát. Mennyivel inkább így lehet ez azoknál, akik közelről ismerik őt.

Seňorita Szöszi 2010.12.15. 12:33:11

Úgy értettem a "tüskét", hogy elindíthatna bizonyos folyamatokat - nem feltétlenül csak Xaviban vagy Iniestában - amelyek kicsit megbontják a csapategységet, amely szerintem is legendás.

A vb-szereplés a dolgok kulcsa. A válogatott gerincét a Barca adta. Minden barcás sikernek örülnének, és biztos vagyok benne, hogy Leótól sem sajnálná senki a szíve legmélyén sem. Mégis ez az év a spanyol válogatotté.

Egyébként azóta, mióta írtam ezt a cikket, olvastam Xavi nyilatkozatát. Természetesen szerény, de egyértelmű a véleménye az argentinok vb-n nyújtott játékáról. Azt olvastam ki belőle, hogy ő igenis saját magát tartja a legjobb választásnak. Nyilván profiként és emelt fővel viseli majd a második vagy harmadik helyet, ha úgy alakul. De az biztos, hogy ha tüske nem is, hiányérzet biztosan lesz benne. Mert tudja, hogy ő többet nem lesz erre a díjra esélyes. Pedig nagyon megérdemelné. De azt már leírtam, miért, és hogy a focinak általában miért lenne ez jó.
süti beállítások módosítása