HTML

Messianizmus

Olvasnivaló mindazoknak, akik fölnéznek Lionel Messire.

Friss topikok

  • Seňorita Szöszi: @luli10: Ó, nagyon köszönjük! :) Nem véletlenül van kint a te weblapod sem nálunk. Szerint is lá... (2011.07.21. 21:10) Nyílt levél, nyitott kérdések
  • Lionel85: Ebbe én is belegondoltam a napokban, pontosan az utolsó mondat utolsó részénél. Azaz, ha egyszer M... (2011.07.11. 19:41) Cry for me, Argentina!
  • Lionel85: Így van! Steaket kell enni ilyenkor. :D (2011.06.26. 08:58) 24
  • Seňorita Szöszi: @Lionel85: És reméljük utána is nagy lesz a jókedv. :) (2011.06.13. 19:58) Az edzőtáborból jelentjük
  • Lionel85: Örülök, hogy hosszú idő után született meg újra egy poszt, egy remek interjú. Gratula hozzá! (2011.05.24. 19:11) Messi felfedi titkait

2011.05.23. 14:19 Seňorita Szöszi

Messi felfedi titkait

A svájci Tagesanzeiger hosszú interjút készített Lionel Messivel, melyben a legaktuálisabb kérdések mellett (a 2010/11-es bajnokság végeredménye után és a BL-döntő előtt) helyt kapott néhány klasszikus is. Sokszor már szinte várom, hogy Leo mindenkit meglep, és nem szabódik tovább szerénykedve, amikor őt faggatják arról, ő-e a legjobb a világon, hanem az arcukba mondja: igen, ő.

Mindenesetre az is látszik, Leo nem megy már önbizalomért a szomszédba, ha a fociról van szó. A fent említett imidzs-öngóltól viszont megkíméli rajongóit: most is hárítja a legjobbság kérdését.

Lionel Messi a világ legjobb futballistája. A Barcelonával már megszerezte ötödik spanyol bajnoki címét, és most a harmadik Bajnokok Ligája döntő előtt áll. Ma megosztja velünk titkát: mitől lő mostanság olyan sok gólt.

Jóval versenysorozat vége előtt nyerték meg a spanyol bajnokságoz. Megkönnyebbült, hogy így már csak a május 28-i BL-döntőre kell koncentrálnia?

Mindig jó, ha az utolsó kör előtt bajnok a csapat. Mindegy, hogy lesz-e utána BL-döntő. Nem akarod, hogy az utolsó meccsen idegesen kelljen várni a végeredményt, mert attól függ minden. Az, hogy két körrel a liga befejezte előtt bajnokok lettünk, csak a mi erősségünket bizonyítja. De persze jó a BL-döntőre is gondolni, mindenki erre vár.

Néhányan úgy vélik, a Barcelona - Real Madrid elődöntő volt a valódi döntő. Szívesebben játszott volna a döntőben a Real ellen?

Az ellenfél nekem nem olyan fontos. Ennek ellenére úgy érzem, ez a meccs Manchester Uniteddal lesz az álomdöntő. A United az egyetlen csapat jelenleg, amelyik el tudja érni a mi színvonalunkat. Erősek, és nem azon munkálkodnak majd, hogy tönkretegyék a játékunkat, mint ahogy a Real tette. A Manchester a saját játékát akarja játszani, és meg vagyunk róla győződve, hogy emiatt a döntő kiváló lesz.

Előnyt jelent a Unitednak, hogy a döntőt Londonban rendezik?

Talán valamivel több szurkolójuk lesz jelen, mert a közönség semleges része inkább Manchesternek drukkol majd, de ez nem lesz túl nagy hatással a mérkőzés kimenetelére. Nem aszerint alakítottuk ki a rendszerünket, hogy otthon vagy idegenben játszunk-e.

Sok országban sikerült már betalálnia, de angol földön még soha. Nagy lehetőséget jelent önnek ez a döntő?

Tényleg nem lőttem még gólt Angliában? Hadd gondolkodjam egy kicsit... Igen, igaza van. De ebbe eddig még nem gondoltam bele, és szerintem ez csak véletlen. Mindent megteszek a Wembleyben, hogy gólt rúgjak. De ismerhet: ha győzünk, nem érdekel, hogy lőttem-e gólt.

Ez harmadik BL-döntő, amelyen részt vesz. Ugyanolyan különleges, mint az első?

Azt hiszem, igen. A VB mellett a Bajnokok Ligája a legfontosabb verseny. A világ legjobb játékosai lépnek pályára. Nagyok az elvárásaim a döntővel szemben, mert azt hiszem, egyik csapat kezét (lábát? - Szöszi) sem köti meg a taktika.

Milyennek látja a Manchestert?

Nagy potenciált látok ebben a csapatban. Erősek voltak a Premier League-ban, és meg is nyerték a bajnoki címet. Láttam pár BL-meccsüket is, és nagyon meggyőzően győzték le az elődöntőben a Schalkét (2-0-ra a Schalkénél, és 4-1-re a visszavágóban). Közben azt is fejben kell tartani, hogy a Schalke a Valencia és az Inter legyőzésével jutott be az elődöntőbe, és ott aztán egy csipetnyi esélyük sem volt. Ez sokat elmond a csapat erősségéről, a játékosok színvonaláról.

Kinek a játéka tetszik önnek a leginkább?

Ki nem tetszik? A Manchesternél minden pozícióban a megfelelő ember áll.

Javier "Chicharito" Hernándezt kevesebb, mint 10 millió Euróért igazolták Mexikóból a Manchesterhez. Az első évében 13 gólt lőtt a ligában és 4-et a BL-ben. Meglepi önt ez a gyors fejlődés?

Az ő játéka a United idei jó szereplésének egyik oka. Be kell valljam, nem sokat tudtam róla, úgyhogy mondhatjuk, sikerült neki az áttörés. Nagy potenciál van benne, valószínűleg megéri követni karrierjének alakulását.

Vannak a Manchesternél olyan játékosok, akik az FC Barcelonánál is beférnének a keretbe?

Hernández jól illene hozzánk. Tud spanyolul és csodálatos a stílusa. Nehéz előre megmondani, mire lesz képes ellenünk, és ezt a csapatunk egyik erősségének tekintjük. Biztos vagyok benne, hogy a mi klubvezetésünk és a Realé is figyeli az ilyen játékosokat. Wayne Rooney-t is el tudnám nálunk képzelni. Egészen fiatal korától a legmagasabb színvonalon játszik (a ma 25 éves Rooney 16 évesen mutatkozott be az Evertonnal a brti élvonalban, és most már 7 éve a United játékosa). Biztos vagyok benne, hogy a stílusa egészen rövid idő alatt a spanyol bajnokságéhoz idomulna.

Mi a véleménye az edzőről, Sir Alex Fergusonról, aki 1986 óta 12-szer nyerte meg az angol bajnokságot és kétszer a Bajnokok Ligáját?

A lehető legnagyobb tisztelettel tekintek a munkájára. Nagyszerű edzőnek és egészen különleges embernek kell lenni ahhoz, hogy újra és újra bajnoki címeket nyerjen a csapat ugyanazzal az edzővel, miközben a játékosokat és a játékstílust is folyamatosan fejleszteni tudta. Számomra Josep Guardiola a legjobb fiatal edző, és Ferguson kétségkívül a legjobb az idősebb generációban. (A Barca trénere 40 éves, Ferguson 70 lesz az év végén.)

Ön most 23 éves, ötször lett spanyol bajnok, és hamarosan háromszoros BL-győztes is lehet. Hány bajnoki címre vágyik a karrierje során?

Az egyszerű válasz: amennyit csak lehet. De nem ülök otthon és számolgatom az éveket, mennyi időm van még hátra profiként, és addig még hány bajnokság van.  Nem foglalkozom a távoli jövővel, hanem élvezem, hogy a kedvenc egyesületem csodálatos csapatában lehetek.

Két évvel ezelőtt 38, tavaly 47, idén több mint 50 gólt lőtt a szezonban. Mi változott a játékában, hogy ennyi találata van?

Idősebb és tapasztaltabb lettem. Sok szituációt éltem már meg a gyepen, és ebből építkezem: okosabb döntéseket hozok. Tudom, mire vagyok képes, és ez nem kevés. Ráadásul óriási önbizalommal játszom. Játék közben egészen őrült dolgok jutnak eszembe, és elég bátor vagyok, hogy ezeket az ötleteket meg is valósítsam.

Ön szerint ki a legjobb a futball történetében: Pelé, Maradona vagy ön?

Nem tudom, hogy már olyan sokat elértem-e, mint Pelé és Maradona. Mindketten nagyszerű játékosok voltak, és még a válogatottal is sokat győzedelmeskedtek, ez nekem még hiányzik. Ezentúl szinte lehetetlen különböző korszakok játékosait összehasonlítani. Nincs olyan ambícióm, hogy azt mondják majd rólam az emberek: "Lionel Messi volt minden idők legjobbja". Ha 50 év múlva a mostani fantasztikus Barca-csapat fontos játékosaként emlékeznek rám, nagyon büszke leszek.

Meglepte, hogy nemcsak önnek, de Cristiano Ronaldónak is sikerült hasonlóan sok gólt lőnie a bajnokságban és a kupában?

Rendkívül lenyűgöz Ronaldo teljesítménye. Ő tartotta a Realt a liga csúcsánál, és megérdemelte volna, hogy egy támadóbb felállású csapatban játsszék ellenünk a clásicókon. Négy nap alatt belőtt hét gólja a bajnoksága hajrájában egyenesen meghökkentett, mert azt hittem, én nyerem a pichichit (a spanyol gólkirályi címet). De ennyi góllal természetesen ő érdemli ezt a címet. (A liga utolsó fordulója előtt Ronaldónak 39 ligabeli gólja volt, Messinek 31.)

A mostani Barca a legerősebb, amelyben valaha játszott?

Igen, egészen biztosan. Sok játékos már évek óta itt van, de mindannyian erősebbek és tapasztaltabbak lettünk. Nálunk van a legjobb edző, mert Guardiola olyan lojális a csapathoz, mint az utánpótláscsapat játékosai. Mindig azt teszi, ami a klubnak a legjobb, és nem azt, ami neki a legjobb. Szimbóluma mindannak, ahogy a Barcánál játszani és viselkedni kell.

Eljön az az idő ennek a csapatnak is, amikor nem nyer majd semmit?

Lehetetlen a jövőt előre látni. Vegye figyelembe, hogy az FC Barcelona gondosan építette föl a sikerét! Ahol most tartunk, az az utánpótlás-akadémiánkban végzett kemény munka eredménye, és persze a jó igazolásoké is. Úgy hiszem, hogy nagyon megérdemeltük a győzelmeinket, és azt gondolom, még évekig nem várható visszaesés.

A cikk eredetiben: Messi über das Geheimnis seines Erfolgs

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://messianizmus.blog.hu/api/trackback/id/tr22926067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lionel85 2011.05.24. 19:11:20

Örülök, hogy hosszú idő után született meg újra egy poszt, egy remek interjú. Gratula hozzá!
süti beállítások módosítása