HTML

Messianizmus

Olvasnivaló mindazoknak, akik fölnéznek Lionel Messire.

Friss topikok

  • Seňorita Szöszi: @luli10: Ó, nagyon köszönjük! :) Nem véletlenül van kint a te weblapod sem nálunk. Szerint is lá... (2011.07.21. 21:10) Nyílt levél, nyitott kérdések
  • Lionel85: Ebbe én is belegondoltam a napokban, pontosan az utolsó mondat utolsó részénél. Azaz, ha egyszer M... (2011.07.11. 19:41) Cry for me, Argentina!
  • Lionel85: Így van! Steaket kell enni ilyenkor. :D (2011.06.26. 08:58) 24
  • Seňorita Szöszi: @Lionel85: És reméljük utána is nagy lesz a jókedv. :) (2011.06.13. 19:58) Az edzőtáborból jelentjük
  • Lionel85: Örülök, hogy hosszú idő után született meg újra egy poszt, egy remek interjú. Gratula hozzá! (2011.05.24. 19:11) Messi felfedi titkait

2010.12.28. 23:24 Csöncsön

2010, Messi-látó szemmel

Ahogy közelít az év utolsó napja, szerte a médiában megszaporodnak a visszatekintések, összegzések. Blogunk, mely Lionel Messi pályafutásának követését tűzte ki céljául, sem maradhat ki ebből az össznépi társasjátékból. A továbbiakban néhány LEGre koncentrálva foglaljuk össze, hogy melyek voltak Leo 2010-es évének LEGfontosabb eseményei. Ne feledjük, hogy egy olyan évről beszélünk Messi esetében, amely az "Aranylabda utáni", más, földi halandók számára általában jelentős formahanyatlást hozó időszak szokott lenni. Védencünk azonban más. Ő, miután a csúcsra ért, még jobb lett. De mindjárt látni is fogjátok.

A legszebb gól

Leo Messi még soha nem lőtt olyan sok gólt, mint 2010-ben, ennélfogva kiválasztani a sok közül a legszebbet talán még soha nem volt olyan kemény feladat, mint idén. A Puskás-díj szavazásra Messinek az egyik (kétségkívül gyönyörű) Valencia elleni találatát választották be; mi azonban úgy véljük, hogy volt még annál is szebb. Az a gól mégpedig, melyet a Zaragozának lőtt a Romaredában. Pontosabban: az idén ott szerzett öt (!) gólja közül a második... Tessék nézni, ahogy előbb megszerzi a labdát a félpálya körül, majd kitépi fülét Ander szorításából, hogy aztán még további két védőt kicselezve meg se álljon a kapuig.

A legjobb meccs

Hogy melyik volt Messi legjobb meccse idén? Erre a kérdésre valamivel könnyebb megfelelni, mint az előzőre. BL-negyeddöntőben, egy nemzetközi topcsapat ellen kevés játékos karrierjében fordulnak elő a "klasszikus" mesternégyesek. Messi ezen kevés játékosok egyike. (Eláruljuk: egyszersmind az egyetlen ilyen futballista.) A Barcelona-Arsenal meccs a Camp Nouban 4-1-es Barca-győzelmet hozott. 0-1-es állás után a katalán csapat mind a négy gólját Messi szerezte. Mégpedig nem is éppen csúnya gólokat.

A legnagyobb sorozat

A "melyik volt Messi legnagyszerűbb sorozata idén?" kérdésre távolról sem olyan egyszerű válaszolni, mint az egyszeri néző gondolná. Kapásból rávágnánk, hogy persze a tizenegy meccses gólsorozat, melyet blogunkban kitartóan nyomon követtünk. Igen ám, de mi lesz akkor a tavaszi mesterhármas-sorozattal? Nos, dönteni muszáj, így választásunk mégiscsak a gólsorozatra esik. Miért? Mert ez tényleg megszakítatlan volt: a Köbenhavn elleni hazai BL-meccstől kezdve egészen a Clásicoig Leo minden egyes szembe jövő ellenfél hálóját kitömte. Másfelől pedig: ez a sorozat valamennyire hozzákötődik blogunkhoz is, hiszen jóformán velünk együtt indult. Szívünknek tehát különösen is kedves.

A legfájóbb kudarc

Természetesen a világbajnokság, ez nem is lehet kérdés. Nem azért, mintha Messi a vébén rosszul játszott volna. Egy neki idegen poszton meglehetősen jól helytállt, temérdek zseniális átadással vétette magát észre, gólpasszokat adott, kapufákat lőtt. Ám a nagy siker elmaradt. Maradona képtelen válogatási elveinek és taktikai formációinak betudhatóan Argentína és Messi számára a 2010-es világbajnokság akkor is rossz emlékű marad, ha az "isteni Diego" elszánt hívei ünnepelve fogadták a nyolc között a németekkel szemben elbukó Albicelestét. Sajnos ismét megtalálták Leót a rosszindulatú kritikák, melyek közül a magát mélységesen argentinnak valló Messi számára nyilvánvalóan az otthonról érkezők lehettek a legfájóbbak. A magunk részéről azonban, ismerve Messi karrierjét, amelyben előfordultak már hasonló csalódások, abban bízunk, hogy innen is lesz még visszaút, és azzal, hogy az argentin szövetség Batistát jelölte ki Maradona utódjának, megnyitotta a kaput egy újabb happy end felé.

A legnagyobb magánéleti esemény

Az, hogy Messi megnősül. A hírt persze még hivatalos források nem erősítik meg, úgyhogy óvatosak vagyunk mi is a világgá kürtöléssel. Maradjunk annyiban: a kiválasztott hölgy nem más, mint Antonella, Leo gyerekkori jóbarátja, szerelme. Mi mást is mondhatnánk? Sok sikert kívánunk, ha létrejön, a nászhoz, no és persze új kis Messiket...

A legnagyobb felismerés

Az év legnagyobb felismerése a Brazília elleni barátságos meccs 91. percében érkezett el. Ekkor Leo, a félpályáról megindulva úgy határozott, hogy mivel nincs más út, neki egyedül kell megnyernie Argentínának ezt a roppant nagy presztízsű barátságos mérkőzést. És meg is nyerte. Remélni merjük, illetve hiszünk benne, hogy ez egy új korszak kezdetét is jelenti majd, amelyben Messi két vállára veszi majd válogatottját is, és új szerepkörében már jövőre Copa América-győzelemig viszi majd az Albicelestét. Ismerjük őt: ezt a bizalmat ő nem teherként fogja fölfogni, ebben biztosak vagyunk.

A legnagyobb változás

A legnagyobb változás Messi 2010-es játékában az volt, hogy Guardiola szélső pozícióból behozta őt a pálya közepére játszani, ezzel pedig még egy nagyot lökött a világ legjobb focistája játékának addig is lenyűgöző hatékonyságán. Messi ősszel már nem csupán hihetetlen gólérzékenységével, de gólpasszaival is a mezőny fölé nőtt, olyan mutatókat produkált már ebben a kategóriában is, amelyek a legjobb klasszikus irányítóknak is becsületükre válnának. Ilyen az, amikor két zseni, egy edzőzseni és egy játékos-zseni (Pep és Leo) egymásra talál.

A legszebb gólpassz

Volt idén bőven Messi-gólpasszból is, nem egy közülük az "egészen kivételesen gyönyörű" kategóriájából. A jó gólpassz az, amelyik láttán az ember azonnal megérti: igen, ez volt az adott játékhelyzet legtökéletesebb megoldása. A jó gólpassz rendet teremt a zűrzavarban. Nemcsak jelentősége, de szépsége miatt is választjuk a Clásicón Villának adott második gólpasszt a gazdag repertoárból. A félpálya környékéről induló akció legtökéletesebb megoldása éppen ez a negyven méteres precíz indítás volt David Villa felé. Aki aztán a passzhoz méltó módon fejezte be a támadást, belőve ezzel a Barcelona negyedik gólját is a Real Madrid kapujába.

A legnagyobb fölszisszenés

A füstje szerencsére nagyobb volt, mint a lángja Újfalusi brutális belépőjének az Atlético-Barcelona meccs utolsó percében. A horrorisztikus képek napvilágra kerülése után kész csodaként könyveltük el, hogy Leo sérülése szerencsére nem lett súlyos, és másfél hét múlva már Bajnokok Ligája meccsen is pályára léphetett.

 

A leghihetetlenebb számok

Az Aranylabda megnyerése utáni évben, években az aktuális aranylabdás legtöbbször mélyen tudása alatt teljesít, de legalábbis formájában erősen visszaesik. Messinél ilyesmiről szó sem volt; ellenkezőleg: még jobb lett. Álljon itt tehát végezetül néhány brutális statisztikai adat Lionel Messi 2010-es esztendejéről:

La Liga: 36 meccs/ 42 (!) gól / 20 (!) gólpassz

Bajnokok Ligája: 12 meccs / 12 gól / 2 gólpassz

Egyéb klubmeccsek: 6 meccs / 4 gól / 1 gólpassz

Válogatott meccsek: 10 meccs / 2 gól / 4 gólpassz

Összesen: 64 meccs / 60 gól / 27 gólpassz

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://messianizmus.blog.hu/api/trackback/id/tr102545161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lionel85 2010.12.29. 10:27:39

A számok magukért beszélnek! Hihetetlen jó idénye volt! Jövőre is hasonló kívánok neki! VAMOS!

Seňorita Szöszi 2011.01.04. 17:36:35

BÚÉK neked is! :)

Idén is szívesen látunk.
süti beállítások módosítása