HTML

Messianizmus

Olvasnivaló mindazoknak, akik fölnéznek Lionel Messire.

Friss topikok

  • Seňorita Szöszi: @luli10: Ó, nagyon köszönjük! :) Nem véletlenül van kint a te weblapod sem nálunk. Szerint is lá... (2011.07.21. 21:10) Nyílt levél, nyitott kérdések
  • Lionel85: Ebbe én is belegondoltam a napokban, pontosan az utolsó mondat utolsó részénél. Azaz, ha egyszer M... (2011.07.11. 19:41) Cry for me, Argentina!
  • Lionel85: Így van! Steaket kell enni ilyenkor. :D (2011.06.26. 08:58) 24
  • Seňorita Szöszi: @Lionel85: És reméljük utána is nagy lesz a jókedv. :) (2011.06.13. 19:58) Az edzőtáborból jelentjük
  • Lionel85: Örülök, hogy hosszú idő után született meg újra egy poszt, egy remek interjú. Gratula hozzá! (2011.05.24. 19:11) Messi felfedi titkait

2011.07.19. 16:21 Seňorita Szöszi

Nyílt levél, nyitott kérdések

Hivatalosan már megkezdődött Lionel Messi éves szabadsága egy baráti farmon Santa Fe mellett. Leo a szemtanúk szerint nagyon rossz hangulatban van, délig alszik, alig eszik.

Az argentin sajtó viszont nem nyugszik. Elfogtak ugyanis egy levelet. Sőt, nem is kellett lepkehálóval hajkurászni, mert állítólag nyílt levél az argentin kedélyeket borzoló iromány.

Természetesen az interneten úgy terjedt el, mintha közjegyző igazolta volna, a levél tényleg Leo tollából származik.

Leót nagyon bántotta, sőt talán nem túlzás, sokkolta, hogy a hazai közönség a Kolumbiai döntetlen közben fennhangon fújolta, kifütyölte. Bár Messi maga sosem értékelte ezt a példátlan esetet, az apja nyilatkozott arról, hogy Leo rosszul érzi magát.

A nyílt levél - amelyet szerzője kissé színpadiasan Argentína teljes lakosságához intéz - a második csoportmeccs után született, amikor Leo annyira frusztrált volt, hogy még egy sztenderd szabadrúgást sem volt képes normálisan elvégezni. Azonban csak most került elő, amikor már vége mindennek. Ez már eleve gyanússá teszi.

Miről is szól ez a levél? (A teljes szöveg spanyolul és angolul.)

"Leo" bizonytalanságának okait ecseteli. A Copa (de érezhetően a felnőtt válogatottnál töltött idő) megtépázta önmagába vetett hitét. Elmeséli, betegsége mennyire megnehezítette, majhogynem ellehetetlenítette, hogy profi játékos legyen belőle. De akármerre kilincseltek szüleivel, Argentínában nem kaptak segítséget.

Kaptak viszont Barcelonában, ahol amellett, hogy állták a kezelés minden költségét, még focizni is tisztességesen megtanították.

Persze erről mi is írtunk már - nem is olyan rég - de "Leo" nyíltan sosem vádolta hazáját azzal, hogy gyerekként nem kapta meg a kellő támogatást.
Az igazán erős vád azonban most következik. Egyenesen azt szegezi az argentin szövetségnek, hogy mindenféle trükkökkel megakadályozták Messi spanyol válogatottságát. De ő ennek ellenére mindig megtette a tőle telhetőt.

Viszont nehezményezi, hogy minden felelősséget neki kell vállalni, hogy elfelejtik, a foci csapatjáték, és tőle várják a csodát, holott a mai futballban ez nem lehetséges.

Kritizálja a válogatott stratégiáját is (ez egyben akár Sergio Batista szövetségi kapitány burkolt bírálata is). "Messi" szerint egy válogatott nem játszhat klub módjára, ha a szövetség nem klub módjára működik.

Szomorúságában még arra is vetemedik, hogy életében először kimondja: habár szülőföldjét szereti, elege van az argentin mentalitásból. Nem akarja, hogy bárkihez - kiváltképp Maradonához - hasonlítsák, és magyarázkodnia kelljen, holott ő mindig a legjobbat akarja nyújtani.

Az argentinoknak rá kell jönniük, hogy csodavárás helyett többre mennének a válogatott munkájának észszerű megszervezésével. Különben nem lesz előrelépés, vonja le a végső következtetést a szerző.

Utolsó mondatában arra kéri az argentin népet, hogy őt és a családját hagyják békén.

Meggyőződésem, hogy ezt a levelet nem Leo írta. Vagy, ha mégis, nem a közvéleménynek szánta.
Ugyanis a fentiek túl erős mondatok. Az AFA nem tolerálhatna ilyen gyanúsítgatásokat, mint ami a spanyol válogatottban való szereplés elé gördített akadályok.
Önmagában ennek az egy gondolatnak a kifejtésével Leo elérné, hogy bármennyire jó és a füttykoncert ellenére közkedvelt futballista, egyhamar nem válogatják újra be a keretbe

Nem azért, mert nincs igaza. Majdnem mindenben igaza van. De ő nem beszélhet így. Addig nem, amíg a kék-fehér mezt viseli.
Márpedig ez még a tervei között szerepel. A levél írásának az is ellentmond, hogy a Kolumbia elleni lagymatag-roskatag döntetlen után nyilatkozott pozitív és bizakodó szavakkal a csapatról.

Ahogy a következő meccsen - Argentína egyetlen copás diadalán - újult erővel brillírozott. Utána pedig megerősödött önbizalommal hirdette: új Copa kezdődött múlt hétfőn. Aztán fájóan hamar vége is lett...

Két variáció lehetséges. Az első nagyon kézenfekvő: a sajtó egyik fikciók iránt fogékony munkatársa írta, de sajnos név nélkül publikálta. Ha esetleg azzal a körítéssel vezette volna föl írását, hogy ezt gondolhatja most Messi. Csak akkor vélhetően nem kavart volna ekkora port...
Így viszont sosem fog igazán bebizonyosodni, hogy nem Leo volt a szerző.

Persze ezt könnyű lenne némileg tompítani. Igaz, hogy Leót most pihentetni kell, de nyilván van neki valamilyen sajtósa, vagy egy családtag, aki cáfolhatná a levél megírásának tényét. (Avagy, ha mégis Messi írta volna, és vállalja a szavait, akkor meg is erősíthetné;  ahogy tetszik.) De ez eddig - második napja cirkulál a levél a neten - nem történt meg.

Ez ráirányítja azonban a figyelmet Leo közvetlen környezetére. Lehet, hogy túlfejlett a Messi család egyik tagjának az igazságérzete?

Mindenesetre nem gondolom, hogy ez a levél jót tesz Messinek. Akkor sem, ha sok minden igaznak tűnik belőle. Eddig, ha a játékát lehetett is kritizálni az argentin válogatottban, a viselkedését aligha. Állta a támadásokat, nem ült föl a legkegyetlenebb provokációknak sem.

Bár már voltak jelei annak, hogy Leo nehezen viseli egyes honfitársai felé áradó csitíthatatlan kritikáját, néha gyűlöletét, eddig nem válaszolt nekik vissza. Ez a levél - amely valószínűleg hamisítvány - azonban csupán bizonytalansága okán lehúzza Messit arra a szintre, ahol igazságtalan kritikusai vannak.

 És ettől aligha lesz egyhamar jobb a kedve. Vagyis Pep Guardiolának lassan el kell gondolkodnia azon - a Barcánál tegnap elkezdődött a szezon előtti fölkészülés - hogyan varázsol újra mosolyt kis liblingje arcára. Hiszen ő maga mondta: ha Leo mosolyog, minden sokkal könnyebb. Nem szeretnénk megtudni, mi van, ha nem mosolyog.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://messianizmus.blog.hu/api/trackback/id/tr503080560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

luli10 2011.07.20. 20:05:22

Sziasztok! :) Olvastam, hogy nem Leo írta ezt a levelet, hanem egy argentin újságíró. Ha belegondoltok, mikor is lett volna arra ideje, hogy írjon egy ilyen levelet? Szerintem ő inkább az a fajta ember, aki magában tartja a fájdalmakat... :( Amúgy még a meccsek alatt is látszott rajta, hogy nagyon fáradt; remélem azért rendbe jön a Barca-idényre! :)
Amúgy fantasztikus a blog, a kezdetektől követlek titeket, nagyon jó cikkeket írtok! Csak így tovább :) Ó, és ezúton is szeretnék hatalmas köszönetet mondani, amiért kiraktátok az oldalamat (leomessi-royal.gportal.hu) a linkek közé! :)

Seňorita Szöszi 2011.07.21. 21:10:02

@luli10:
Ó, nagyon köszönjük! :)
Nem véletlenül van kint a te weblapod sem nálunk.

Szerint is látszott a fáradtság. Ez a Copa América úgy hiányzott most (nemcsak Leónak), mint egy púp a hátra. Szörnyű meccsek, kevés igazán kiemelkedő teljesítmény. Előfordulhat, hogy Paraguay győz, és akár úgy is megteheti ezt, hogy rendes játékidőben egyetlen gólt sem szerez, hanem a végén, tizenegyesekkel. Nagy szégyen lenne.
Uruguay viszont megérdemelné.

Hasonlóan látjuk Leo személyiségét. Szerintem sem fakadna így ki. Ha nem tetszik neki valami valóban vagy elfojtja, vagy legfeljebb a bajsza alatt elmotyog pár csúnya szót. :)

A blog másik szerzője szerint Messi apja írta a levelet, de ez is megdőlt a te infódnak köszönhetően.
süti beállítások módosítása