HTML

Messianizmus

Olvasnivaló mindazoknak, akik fölnéznek Lionel Messire.

Friss topikok

  • Seňorita Szöszi: @luli10: Ó, nagyon köszönjük! :) Nem véletlenül van kint a te weblapod sem nálunk. Szerint is lá... (2011.07.21. 21:10) Nyílt levél, nyitott kérdések
  • Lionel85: Ebbe én is belegondoltam a napokban, pontosan az utolsó mondat utolsó részénél. Azaz, ha egyszer M... (2011.07.11. 19:41) Cry for me, Argentina!
  • Lionel85: Így van! Steaket kell enni ilyenkor. :D (2011.06.26. 08:58) 24
  • Seňorita Szöszi: @Lionel85: És reméljük utána is nagy lesz a jókedv. :) (2011.06.13. 19:58) Az edzőtáborból jelentjük
  • Lionel85: Örülök, hogy hosszú idő után született meg újra egy poszt, egy remek interjú. Gratula hozzá! (2011.05.24. 19:11) Messi felfedi titkait

2011.04.23. 16:07 Csöncsön

Sorsdöntő napok előtt

A Barcelona elvesztette szerdán Valenciában a kupadöntőt, jövő héten pedig (szintén szerdán) a BL-elődöntővel folytatja a Real Madrid elleni derbisorozatot. Közte, szombaton, azaz ma, egy mumus elleni bajnoki vár a csapatra. Hegymenet, egy kifulladni látszó, sérülésekkel súlyosbított kerettel, a játékosoktól pedig mindenki elvárja, hogy oldják meg ezt a feladatot. Jogosan, mert maguknak tették nagyon magasra a lécet.

A kupadöntőre nem érdemes itt szót vesztegetni, mert két kiváló elemzés is megjelent róla. Heinrich taktikai szempontból, rizla pedig inkább a dolog filozófiai-ezoterikus oldalát kidomborítva írta le a történéseket. Szerdán (valamilyen szempontból biztosan) erősebbnek mutatkozott a Real Madrid a Barcelonánál, de van még egy párharc, amelyiken vissza lehet vágni, és van még egy sorozat (a bajnokság), amelyet megnyerve egyértelművé lehet tenni, hogy melyik jelenleg a (leg)jobb csapat.

Blogunkat az érdekli inkább, hogy mi lesz Messi szezonjával. Messi különversenyt vív, ez teljesen egyértelmű, akkor is, ha ezt annál jobban teszi, minél inkább alárendeli magát a csapatérdekeknek.

Két dolgot érdemes leszögezni:

1. Messi idénye, akármint végződik is, szenzációs; a nagyjából 1 gól/meccses mutatója mellé a La Liga gólpasszversenyét is jó eséllyel megnyeri; vezeti (és egymás után harmadik évben nyerheti meg!) a BL-gólkirályságért folytatott versenyt; a válogatottban is elkezdett egyre komolyabb szerepet játszani; élességéből semmit vesztett, továbbra is külön taktikát kell, hogy kidolgozzanak miatta az ellenfelek, és ezt a taktikát egymaga is képes lehet keresztülhúzni, hívják bár az ellenfelet Arsenalnak vagy Real Madridnak.

2. Messi idényét két veszély fenyegeti: az egyik kívülről jön, a másik pedig belülről. A külső veszély az, hogy Messi médiacelebbé válik, ruha- és egyéb modell lesz, reklámhordozó, olyan sztár, akinek számára a lényeg (azaz a szakmája) háttérbe szorul. Láthatók olyan jelek, blogunkban be is számoltunk ilyenekről, amelyek szerint Messire igen nagy nyomás nehezedik környezete részéről, hogy igazi szenvedélye mellé külsődleges kényszermunkákat is elvállaljon. Ez pedig elterelheti figyelmét a szakmájáról. A belső veszély ugyanakkor az, hogy nem sikerül kiteljesíteni az idényt. Vagy gólkirályi címmel, vagy fontos meccsen lőtt fontos góllal, vagy valamilyen csapatarannyal. Vagy más módon.

Nagyon elrontani tehát már nem lehet, de kicsit elrontani igen. És nagyon nem szeretnénk, ha kicsit is elrontaná.

A kupadöntő lélekromboló is lehetett Messi számára, mert hiába küzdött és mutatott be szenzációs megoldásokat, főleg a 45. és 90. perc között, a meccs egyértelműen kudarcos volt, semmi sem sikerült, ha sikernek nem könyvelünk el olyan dolgokat, mint hogy róla állították ki Di Maríát, ő adott gólpasszértékű labdákat, ő őrölte föl leginkább az ellenfél ellenállását. Ezek nem olyan "sikerek", amelyek kiteljesíthetnének egy kiváló szezont.

Ahhoz, ha az argentin válogatott Copa América-szereplését most kivesszük az idényből, és teljesen külön kezeljük, a következő eseményekből még legalább kettőnek össze kellene jönnie:

1. Bajnoki aranyérem.

2. BL-győzelem.

3. Gólkirályi cím a ligában és a BL-ben.

4. Párharcot eldöntő alakítások a BL valamelyik hátralevő meccsén.

Igazat kell adnunk Mourinhonak, hogy egy-egy fontos meccsből általában csak három dologra szoktak emlékezni az emberek: 1. Ki nyert? 2. Ki lőtte a győztes gólt? 3. Ki volt a győztes csapat edzője?

Tudjuk, hogy nagyok az elvárások, de Messi számára nem teljesíthetetlenek. Először is le kell győzni este az Osasunát. A Messiből médiacelebet alkotni akarókat pedig el kell küldeni a pi... Fontos hónap jön.

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://messianizmus.blog.hu/api/trackback/id/tr372849909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

El Pibito 2011.04.25. 20:35:28

Hosszúcuna: pipa! Én már rágom a körmöm, egészen szerda 20:45-ig. A kezdő sípszó pillanatában szívrohamot kapok- nem gond, de a temetésen a pap ima helyett meccsértékelést mondjon!

Lionel85 2011.04.26. 19:23:45

Ha már temetésen vagy, nem mindegy, mit mond a pap? Azt már úgy sem hallod. :D De jobb élni, mert ezt a csapatot látni kell. Egy meccstől nem kell bekrepálni. :D:D

El Pibito 2011.04.29. 08:04:43

Ez a vasas mezbe öltözött eminens kölök egész jó dolgozatot írt szerdán!
A 3-as pont feléből és a 4-es pontból levizsgázott. Kiutalunk neki egy fejsimit, (csak, hogy ne szálljon el magától, de valójában minden nap háromszor Messi felé fordulva borulunk földre és imádkozunk hozzá,) viszont ha a sérülése nem jön rendbe, kikérem az ellenőrzőjét és olyat írok bele, hogy csuhajja!
süti beállítások módosítása